Laat het zandmannetje maar komen

Laat het zandmannetje maar komen - kasteel 's nachts onder een volle maan

Durf jij nog in sprookjes te geloven? Ik beken: ik wel. Zalig wegdromen bij de prins op het witte paard of de zwoele zoen van de kikker, vrolijk worden van de zingende kabouters… Maar jij hebt ook gelijk, natuurlijk: sprookjes hebben maar al te vaak een donkere kant. Het gaat nogal eens om evenwicht zoeken of om een houding vinden in moeilijke situaties: het nieuw samengesteld gezin van Assepoester, een moeilijk te houden belofte, vermoeidheid door al te zwaar werk…

Zijn sprookjes niet helemaal het leven zelf, ze bieden best wel inspiratie. Ik zou je nooit aanraden om in een appel van een lelijk oud vrouwtje te bijten, maar Klaas Vaak vind ik wél een terechte verleider, die laat ik er meteen in.

Klaas wie? Klaas Vaak. Misschien ken je hem als het zandmannetje. Als het ’s avonds stilaan rustig wordt, en de dag langzaam uitdooft, komt de kleine kabouter stilletjes langs om de kinderen zachtjes in slaap te brengen. Misschien is dit wel het belangrijkste sprookje van allemaal. Zeker als het over gezondheid gaat. Want niets is belangrijker dan een goede nachtrust en een gezonde slaaphygiëne.

Als je een kankerbehandeling ondergaat heb je best wat zorgen aan je hoofd. Er is de onzekerheid die op je weegt, de impact van de ziekte of de medicatie, de zorg voor jezelf en de bezorgdheid voor de anderen. Ze houden je uit je slaap, en dat terwijl een goede nachtrust net zo belangrijk is. Een gezonde, diepe slaap heeft een hoog herstellend vermogen. Voldoende en regelmatig slapen is absoluut nodig om je lichaam te helpen herstellen en je immuunsysteem zijn werk te laten doen.

Zet goed slapen helemaal bovenaan je agenda. Je kan heel wat doen om je slaap te ondersteunen. Ga op zoek naar een slaapritueel dat bij je past, deze tips helpen je alvast op weg:

  1. Moe en slaperig? Luister naar je lichaam: ga naar bed.
  2. Eet en drink niet meer twee uur voor het slapengaan.
  3. Alcohol, koffie en suikerhoudende dranken ’s avonds zijn geen goed idee.
  4. Thee van kamille, valeriaan, citroenmelisse of lavendel brengt rust.
  5. Zorg voor een goed geventileerde, koele en donkere kamer.
  6. Neem geen telefoon of laptop mee naar bed en zet de televisie uit.
  7. Kies met zorg een goed bed, een kwaliteitsvol matras en een aangepast hoofdkussen.
  8. Verstuif wat essentiële olie van lavendel in je kamer of op je hoofdkussen.
  9. Breng jezelf tot rust: mediteer, doe relaxatie- en ademhalingsoefeningen, plan een deugddoende lichte massage voor het slapengaan.
  10. Werk aan je slaaproutine: streef naar regelmaat in het tijdstip van slapengaan en opstaan.

Lukt het toch niet helemaal? Sluit je ogen en visualiseer hoe een vriendelijke kabouter helemaal speciaal voor jou van de maan komt gelopen. Over sterrenglans en manestralen glijdt hij jouw kamer binnen en strooit met liefde en aandacht kleine gouden zandkorreltjes in je ogen. Sluit je ogen, voel het zachte goud onder je oogleden, laat je langzaam overmannen door de slaap. Morgen staat een nieuwe dag voor je klaar…

GRATIS
Download je vragenlijst

Neem deze leidraad mee bij je arts om je diagnose en herstel te bespreken.
camfida

No thanks