Immuun, immuner, immuunst

beertje met mondmasker in bloemenweide

Er is de voorbije weken heel wat te doen geweest rond het immuunsysteem. Dat mechanisme zorgt ervoor dat je lichaam ziektemakers kan herkennen en te slim af is. Raken ze toch doorheen je afweerreflex, dan zorgt je immuunsysteem ervoor dat ze zo gauw mogelijk weer worden afgevoerd. Logisch dat je met een goed werkend systeem ook Covid-19 te lijf kan gaan.

Alleen hebben we toch wel een flink aantal kansen gemist. Natuurlijk willen we de ziekte niet oplopen, en al helemaal niet als er nog een onderliggende pathologie is. Als je in kankerbehandeling bent bijvoorbeeld, dan heb je alle energie nodig om die vijand te bestrijden. Dus blijf je beter in je bubbel. Was je overvloedig je handen. Draag je een mondmasker. En wacht je op een vaccin? 

Nee. Dat is het niet. Of zeker niet genoeg. Neem de hygiënemaatregelen in acht en hou afstand waar dat nodig is. Maar zoek zeker de buitenlucht op. Tot zover klonk ook het bekende verhaal. Maar heb je verder nog iets gehoord over wat je zelf kon doen? Weinig toch, is het niet? 

Een aantal vuistregels moet je écht in acht nemen. Ze zijn niet zo moeilijk te onthouden. Doe het gewoon. Geef besmettingen geen kans, snij ze gewoon de pas af. Lees hieronder wat je kan doen in een paar eenvoudige zinnen.

Ga suikerloos door het leven. Vermijd toegevoegde geraffineerde suikers en overmatige koolhydraten. Zin in zoet? Het is zomer! Binnenkort een overvloed aan rijpe vruchten. Kijk daar naar uit en zet ruime dagelijkse porties op het menu. 

Zorg voor een evenwichtige voeding en hou je darmflora gezond. Veel groenten en fruit, niet te veel (rood) vlees – en hou het zeker onbewerkt. Een glaasje kombucha, kefir of yoghurt tussendoor.

En beweeg, beweeg, beweeg. Het helpt je stress- en zorgenvrij te worden. Ga naar buiten, laat de zon op je huid en de wind in je gezicht hun werk doen. 

En ja, blijf voorlopig nog maar wat anderhalvemeteren, handen wassen en maskers dragen. Maar maak jezelf ook sterker, zet in op je immuunsysteem. Dát aspect kwam de voorbije weken veel te weinig in beeld. Je kan het, doe het. Camfida staat klaar om je te helpen!

GRATIS
Download je vragenlijst

Neem deze leidraad mee bij je arts om je diagnose en herstel te bespreken.
camfida

No thanks