Corona: de beste verdediging ben je zelf

Download de Camfida-gids 'Jouw natuurlijke immuniteit versterken' op deze pagina.

Meer bescherming tegen corona

Laten we wel wezen: corona ontkennen heeft geen zin. Het beestje is er, en het lijkt van plan om nog even te blijven. Veel hangt daarbij van onszelf af. Twee vragen staan centraal:

  1. Slagen we erin het virus te misleiden?
  2. Vinden we een middel om de infectie te bestrijden?

Op beide vragen is er een helder antwoord.

Download de volledige gids over het versterken van je immuunsysteem

Download hier

Het antwoord op vraag 1 kennen we: door (nog even?) voldoende afstand te houden, raakt het virus het spoor bijster. Als er geen andere persoon is om een nieuwe infectiehaard te stichten, dan houdt de verspreiding op de duur gewoon op.

Het antwoord op vraag 2 is al even duidelijk: alle zoektochten naar vaccins ten spijt, is ons eigen lichaam de beste bestrijder. We zijn uitgerust met een uitstekend immuunsysteem. Dat brengt spontaan mechanismen op gang die ‘vijandige aanvallen’ in de kiem smoren.

Maar daar moet je wel wat voor doen. Onze manier van leven zet het immuunsysteem fel onder druk. We eten te snel, bewegen te weinig, hebben te weinig aandacht voor voedingswaarden, zijn vaak slachtoffer van stress en bedenkelijke leefpatronen… het leven zoals het is.

Gezond leven: ook na corona 

En wat als we corona nu eens gebruiken om het roer drastisch om te gooien? Om vanaf nu wél die aandacht te hebben, wél onszelf en ons lichaam in de watten te leggen en zo niet alleen corona, maar een pak andere infecties en zogenaamde beschavingsziektes vermijden of minstens verzwakken?

Het kan!

De sleutel ligt bij een sterk immuunsysteem.

 

Immuunsysteem versterken: gratis gids 

De belangrijkste aandachtspunten kan je samenvatten in een paar eenvoudige vuistregels:

  • No stress
  • Massa’s groenten, fruit en kruiden – kies voor biologisch!
  • Aandacht voor vitaminen en mineralen
  • Kom buiten & beweeg

Nee, je hoeft dat niet zomaar te geloven. Trek het na in de gids voor natuurlijke immuniteit die we op basis van wetenschappelijk onderzoek hebben samengesteld. Download gratis.

Heb je het liever overzichtelijker? In het lijstje hieronder vatten we voor je samen:

  1. Vermijd stress. Psychische en emotionele stress maken je vatbaarder voor infectieziekten, die duren dan langer en zijn vaak ernstiger. Zoek sociale steun en relax. Knuffelen is een goede remedie, maar stel dat nu maar even uit. We gaan voor virtuele knuffels. Gebruik skype om in contact met je vrienden te blijven, telefoneer en mail. Ook al beperken we deze dagen de sociale omgang: je bent niet alleen. Mediteer, doe yoga- en ontspanningsoefeningen. Adem diep in en uit. Wees gerust: alles is altijd in beweging, alles gaat altijd weer voorbij.
     
  2. Hou je bloedsuikerspiegel laag, want een te hoge onderdrukt je immuniteit. Diabetici weten daar alles over: zij zijn veel vatbaarder voor luchtweginfecties en griep. Eet koolhydraatarm, dat wil zeggen: schrap suikers en geraffineerde producten, beperk pasta, rijst en brood. Eet wél veel groenten, fruit, noten en zaden en gebruik kwistig kruiden en specerijen: kaneel, kurkuma, gember, peper, peterselie, oregano, rozemarijn. Tussendoor een tas groene thee is altijd een goed idee.
     
  3. Verzorg je darmflora. Jawel: die speelt een sleutelrol in je immuunsysteem. De darmbacteriën regelen niet alleen de immuniteit in de slijmvliezen van je darmen, maar overal in je lichaam, ook in je longen en je luchtwegen. Een verstoorde darmflora maakt je vatbaarder voor luchtweginfecties en longontsteking. Eet gezond en kies voor probiotica. Probiotica zijn goede bacteriën, ze zitten onder meer in kefir en kombucha.
     
  4. Vitamines, vitamines, vitamines. Vitamine A staat bekend als de anti-infectieziekte vitamine. Ze zit alleen in dierlijke producten zoals levertraan (visolie), lever, melk, zuivel en echte boter. Maar je kan je vitamine A ook boosten via de carotenoïden. Die zitten in gele, oranje en rode groente- en fruitsoorten: pompoen, wortels, zoete aardappel, rode paprika, papaja, groene gladgroenten, boerenkool, spinazie…
    Vitamine C voorkomt infecties en vermindert de ernst ervan. Je treft ze in citrusvruchten, aardbeien, frambozen, rode bessen, zwarte bessen, mango, papaja, kiwi, groene bladgroenten, waterkers, paprika, peterselie, spruiten, kolen en rozenbottel. Wees er kwistig mee in je menu.
    Na de C komt de… D. Vitamine D is een van de belangrijkste in ons immuunsysteem. Ze stimuleert de aanmaak van stoffen die bacteriële en virale infecties bestrijden. De zon is de beste bron van vitamine D. Je vindt ze ook in zalm, haring, sardines, makreel, eierdooiers, levertraan en paddenstoelen. En extra inname kan nooit kwaad!
     
  5. Mineralen als zink en selenium maken je lichaam resistenter. Zink zit in oesters, schaaldieren, gerijpte kaas, eieren, vis, kip, kalkoen, knoflook, bessen, noten, peulvruchten, zonnebloempitten, sesamzaad, pompoenpitten, sojabonen, bladgroenten, spinazie, boerenkool en broccoli.
    Je merkt het al: veel groenten- en fruitsoorten keren steeds weer terug. Combineer en varieer, en eet vééél groenten en fruit. Wil je een voedingssupplement gebruiken, kies dan voor een gecombineerd product: verschillende vitaminen en mineralen samen geven meestal een beter resultaat.
     
  6. Laat je niet uit je lood slaan, beweeg! Beweging ontspant, maakt het gemoed lichter en de scharnieren soepeler. Beweging verhoogt je weerstand tegen infectieziekten. Je hoeft niet te topsporten. Licht en matig intensief is genoeg. Rek en strek, wandel en fiets. Voel je vrij… en dans!

Laat je door de corona-negativiteit niet ontmoedigen, wel integendeel: maak van dit moment gebruik om radicaal voor een gezonde levensstijl te kiezen. Weg corona, welkom gezondheid! Hou moed. Intussen weet jij hoe je je immuunsysteem versterkt. Ik zet me zometeen alvast een stevige kop groene thee. Op mijn gezondheid – en de jouwe!

Download de gids die we naar aanleiding van de corona-uitbraak hebben samengesteld.

GRATIS
Download je vragenlijst

Neem deze leidraad mee bij je arts om je diagnose en herstel te bespreken.
camfida

No thanks