De drie sleutels voor een gezonde eetwijze

vrouw die aan het eten is

Als we denken aan recepten en voedingswijzen, dan denken we vooral aan het eten op ons bord. Welke ingrediënten we gaan gebruiken en hoe we er iets lekker en – vooral - gezond gaan van maken. Dat is allemaal prima, maar lang niet alles.

Want dan zit je daar met dat lekkere plaatje voor je. Het oogt mooi, het geurt heerlijk…. Aanvallen?! Stop! Zo hoort het helemaal niet. Wat met zorg werd klaargemaakt, moet ook met zorg gegeten worden. En dat is niet alleen etiquette. Het gaat er vooral om dat je je gezonde maaltijd de kans geeft zijn werk te doen. Je bent wat je eet. Dat klopt. Maar je bent ook: hoè je eet. Want alleen als alle vitamines, mineralen, antioxidanten en alle andere heilzame componenten, de tijd krijgen om hun werk te doen, heeft je gezonde voedingskeuze ook effect. 

Tijd heelt

Eten is een belangrijk ritueel, daar kan je maar best even tijd voor nemen. Zoek uit wat voor jou goed werkt. Eet je beter een paar kleinere maaltijden per dag? Of verkies je eerder twee stevige eetmomenten? De eerste sleutel is: leer jezelf hierin kennen. Wat werkt voor jou, waar voel jij je goed bij?

En dan ga je aan de slag. Ben je de kok, dan heb je de tweede sleutel in handen: de ingrediënten. Kies altijd – of toch zoveel mogelijk – voor authentieke, biologische en kwaliteitsvolle producten. Ja, die zijn vaak iets duurder. Maar omdat ze zoveel voedzamer zijn, ga je heus niet met honger van tafel. Op het einde van de rit zijn ze eigenlijk goedkoper: je eet minder, maar beter, en bovendien zoveel gezonder. 

No stress

Zorg voor kwaliteitsvolle smaakmakers: ambachtelijk geperste bio-olijfolie, verse kruiden, himalaya-zout… Doe je boodschappen vooraf, en ben je toch iets vergeten: wees creatief. No stress. Het leven is een avontuur, koken is dat ook. Naarmate je meer routine opbouwt, kan je er ook makkelijker van afwijken. In je hoofd kan je al raden, hoe het op je bord zal smaken. De grootste uitdaging is: durven. Dus, als je in de keuken staat: durf en doe. En vooral: geef jezelf en je ingrediënten tijd. Laat garen zonder magnetron, laat de ingrediënten het huis met hun geur vullen. Zo zet je zonder stress, heerlijke gerechten op tafel. 

Slow eating

De derde sleutel is: met stijl aan het eten gaan. Moeilijk is het niet, maar neem een paar dingen in acht. Zijn sommige van je huisgenoten geneigd je keuken te veel eer aan te doen en meer te eten dan goed voor hen is? Of jij zelf misschien? Simpel trukske: zet geen kommen op tafel. Schep de borden aan het aanrecht op, en eet wat verderop. Zo bouw je een denkbeeldig muurtje in voor het tweede bord. Want genoeg is genoeg. Het duurt 20 minuten voor je hersenen het verzadigingssignaal doorgeven tussen je eerste en je laatste hap. Op die tijd kan iedereen een half kolenveld leegeten, alleen is dat niet de bedoeling!

Neem niet te veel en kauw met aandacht. Je gebit heeft verschillende kiezen met elk hun eigen functie. Laat je tanden hun werk doen. Bovendien zet kauwen de speekselproductie in gang. Is je eten droger, dan komt er meer, is het voldoende vochtig, dan komt er minder. Je lichaam is ingenieuzer dan een computer. Laat het zijn werk doen. 

The end

Ben je geneigd om tussen het eten te drinken? Dat doe je beter niet. Het is vaak het alibi om eten snel naar binnen te werken. Maar dat is geen goed idee. Als je rustig de tijd neemt, gaat je 
verteringsproces beter werken en voel je heel goed je natuurlijke verzadigingspunt aan. 24 tot 28 uur na de eerste hap, heeft je voedsel het hele verteringsproces doorlopen. Het legt een lange weg af van het bord naar de pot. Onze uitdaging? Ervoor zorgen dat àlle positieve krachten uit het voedsel in ons lichaam hun werk kunnen doen. Het is niet moeilijk, het is gemakkelijk:

Sleutel 1:    Zoek het eetritme dat bij jou past
Sleutel 2:    Kook zonder stress met de beste ingrediënten
Sleutel 3:    Eet langzaam, net genoeg, niet te warm, niet te koud
Resultaat:    Een steeds sterkere conditie.

SUCCES!
 

GRATIS
Download je vragenlijst

Neem deze leidraad mee bij je arts om je diagnose en herstel te bespreken.
camfida

No thanks