Laat de zon in je hart

Zonlicht heeft verschillende positieve effecten op lichaam en geest die ondersteuning bieden bij het herstel van kanker en de bescherming van jouw immuniteit.

De zon doet je goed

Aan zon en zomer geen gebrek de voorbije weken. En dat is een opsteker als je herstelt van kanker. De zon brengt warmte, licht en kleur. Ze maakt vrolijk, hoe je het ook draait of keert. Ga verstandig om met de zon, en ze wordt een bron van vreugde en gezondheid.

Daar zorgt in de eerste plaats de vitamine D voor, die ze kwistig rondstrooit. Daarom is het goed dat je bij zonnig weer regelmatig naar buiten gaat. Draag geen hoedje of sjaal als het niet nodig is, stroop je mouwen op en hou rok en broek kort. De zonnestralen strelen je huid en zorgen ervoor dat je vitamine D-gehalte op peil komt of blijft. Maar de zon doet nog veel meer. Zonlicht verhoogt ook de aanmaak van hormonen die belangrijk zijn voor de immuniteit, een goed gevoel en een gezonde slaap.

Zowat twee derde van de vitamine D die je lichaam nodig heeft, haalt het uit de zon. Je smeert dan ook best geen sterke filter op je huid, want dan rem je dat proces flink af. Anderzijds moet je wel aandachtig blijven: je hoeft de zon ook niet op je huid te laten branden. Drink voldoende als het warm wordt, bij voorkeur water, en zoek de schaduw op als de warmte hinderlijk wordt.

Heb in je huis, woon- en slaapkamer aandacht voor een goede ventilatie. Wordt het een hete dag, sluit de directe zonnestralen dan buiten. Warmte is heilzaam, hitte is te hard. Laat rolluiken beneden en trek gordijnen dicht, tot de temperatuur weer aangenaam is geworden.

Is het buiten frisser dan binnen, gooi dan alle vensters open en laat de warmte er weer uit. Zoek de laatste zachte zonnestraal en geniet ervan voor het slapengaan. Ben je wat minder mobiel en lukt een wandeling nog niet? Ook achter glas doet het zonnetje deugd.

De zon is ook een bron van positivisme. Goed weer doet mensen glimlachen. Laat je ook daar helemaal in gaan. Piekeren helpt je niet vooruit. Onderzoek wees uit dat een optimistische houding je herstel positief beïnvloedt.

Focus op de goede dingen, benoem ze, en onthou: na regen komt zonneschijn. In tussentijd: bewaar de zon in je hart en geniet van het leven - wat het ook brengt.

GRATIS
Download je vragenlijst

Neem deze leidraad mee bij je arts om je diagnose en herstel te bespreken.
camfida

No thanks